Senja, Daniel Kordan

ARCTIC HIKE SENJA

Bli med oss å opplev Senja i september! En fullpakket opplevelse med fantastiske  vandreturer, eventyrlige transportmidler med båt, autentiske måltider og gode muligheter for avslapping og sosialisering.

 

Senja en liten perle av en øy mellom Tromsø og Lofoten. En øy med mange fjell og mangfoldig natur, samtidig som deler kan minne om rene sørlandslandskapet. Senja blir omtalt som en miniatyr av den norske naturen. Steile bratte fjell med barskt landskap karakteriserer nord, mens i sør finner du grønne åkre og hvite langstrakte strender. Den lave skoggrensa gjør at de fleste fjellturene er åpne, noe som gir en følelse av evighet og frihet. Siden det bor få mennesker på Senja, og at øya ikke er utsatt for masseturisme, vil man ofte oppleve å være alene i fjellene.

Ansvarlig arrangør: Tromsø Safari i et samarbeid med Bergans Fritid, Arctic Sport, Vinter Troms AS og Sans Senja.

 

 

OPPDAG SENJA

 

DAG 1 | VELKOMMEN TIL SENJA | SJURSVIKTINDEN 6,6 KM  | SNAUHEIA 4 KM

Etter innsjekk på Senja Fjordhotell vil gruppen møte guidene. Guiden vil gi en introduksjon og gjennomgang av utstyr og dagens rute. 

Dagens destinasjon er Sjursviktinden 837moh, den vestligste fjelltoppen på Senja. Turen er litt over 6.5 km. Allerede etter noen få hundre meters gange åpner det seg en fantastisk utsikt. De første 2 km er slake, men blir det ganske bratt opp mot toppen. På toppen er det en utrolig utsikt mot blant annet Storishavet i vest, fjellene Senjahesten, og Manen, samt alle øyene i sør Lemmingsvær, Bjarkøy, Dyrøy mm.

For de som ønsker en enklere tur går man rett fra hotellet og nordover langs en traktorvei. Etter noen få hundre meter tar man av på merket sti opp til Snauheia 350 moh. Denne toppen gir også en nydelig utsikt. Turen er ca 4,5 km lang.

DAG 2 | EIDEFJELLENE 13 KM | LONKETINDEN  7 KM

Etter frokost møter vi dagens guide som vil gjennomgå dagens turer. Hovedturen i dag starter 15 minutters busstur til Vassvika. Fra Vassvika kommer vi raskt over skogrensen og går over Eidefjellene tilbake til Senja Fjordhotell. Turen er nokså krevende i lengde og høyde, men fordelen er man har en spektakulær utsikt på omtrent hele turen, blant annet over Ånderdalen Nasjonalpark. På turen forseres 3 topper på ca rundt 800 meter, og sidedelen opp på disse kan føles litt luftig. Ned fra siste toppen – Eidetinden, går vi innom Snauheia, og føler stien ned til Senja Fjordhotell. Turen åpner for mye spektakulære bilder.  

Dersom du vurderer turen over Eidefjellene for strabasiøs, er Lonketinden et noe «snillere» alternativ. Dette er en enkel og fin tur hvor man går på god sti og en brei egg opp til Store Lonketind. Også her oppe er utsikten fantastisk.

DAG 3 | DRONNINGRUTA MED STANGNESFJELLET 17 KM  

Etter frokost setter vi oss på bussen (20 min), her møter vi dagens guide som vil gjennomgå dagens tur. Turen starter ved Hofsøy Bygdemusem, hvor vi så følger Dronningruta. Ruta går langs havet, og man vil gå igjennom et variert kystterreng – viker, strenger, svaberg og myrer. Turen har lite stigning. Når man kommer til Ryvollgård vil det være mulighet å ta bussen tilbake til Senja Fjordhotell. For de som vil fortsette går turen opp til Stangnesfjellet og tilbake til Hofsøy Bygdemuseum.

DAG 4 | KAPERDALEN TRANØYBOTN   18 KM | ÅNDERDALEN 12 KM

Etter frokost møter vi dagens guide som vil gjennomgå den lengste turen på dette oppholdet. Dagens tur har ikke mye stigning. Den starter på 350moh og går ned til Tranøybotn som ligger på 0 moh. Først er det litt stigning opp til Istinden, deretter fortsetter du turløypa ned til Kapervannet. Når man har passerer Kapervannet kommer man til den lune furuskogen i Ånderdalen Nasjonalpark. Ved Åndervannetligger det en koie og bålgrue. Her fyrer vi opp og koker bidos, mens vi oppsummerer dagen. Etter man har spist og hygget oss er det 6 km nokså flat gange ned til Tranøybotn. 

For de som ønsker en litt kortere tur, starter vi fra Tranøybotn og går til koia ved Åndervannet, med samme vei tilbake. Terrenget er lett gått og myrene er kloppet. Oppe ved vannet fyrer vi bål, og lager bålkaffe til lunsjpakken. 

DAG 5 | VALGFRI

Denne dagen er uten fast program, men vi anbefaler båttur ut til Lemmingvær. Et gammelt handlested som nå er fraflyttet og som nå er landskapsvernområde med dyrelivsfredning. 

Enkel lunsj før avgang til flyplass.

SPEKTAKULÆRE SENJA

 

DAG 1 | VELKOMMEN TIL SENJA | SUKKERTOPPEN 4 KM  

Etter innsjekk på Hamn i Senja blir det lunsj i Spiseriet. Etter lunsj møter du guiden som vil gi en introduksjon og gjennomgang av utstyr og dagens rute. 

Dagens destinasjon er Sukkertoppen 456 moh, en fantastisk kvelds - og ettermiddagstur som gir det en spektakulær utsikt over bla Bergsøyene, Husfjellet, og Skaland. Den første  kilometeren er slak, men så blir det ganske bratt og luftig opp til toppen. Turen er litt over 4 km. 

Vel nede blir det en gjennomgang av turen og turene som skal komme. Dagen meden trerettersmiddag i Spiseriet.

DAG 2 | MIDDAGSTINDEN – MIDTERTIDEN - TORSKEN 6 KM | BARBOGEN SANDSVIKA 5 KM

Etter frokost møter vi dagens guide som vil gjennomgå dagens turer. Hovedturen i dag starter med 15 minutters busstur til Gryllefjord. Turen i dag er bare 6 km, men pga bratte partier anser vi det som en ganske heftig tur. Fra Gryllefjord går turen opp på Glæret, 380 moh. Glæret t/r er en populær tur for lokalbefolkningen, men vi dreier sørøst og går over til Middagstiden, 540 moh. Fra Middagstinden holder vi høyden og får en luftig tur over til Midtertinden, 625 moh. Herfra går ruta jevnt nedover til Torsken og Wilsgård Lakseoppdrett - og slakteri. Skulle det være interesse kan vi ordne en privat omvisning for gruppa her. 

Den alternative turen starter også med buss til Gryllefjord, men så er det båt over til den nedlagte bygda Barbogen. Fra Barbogen går man over et skar og ned til Sandsvika, en stille og tilnærmet urørt kritthvit strand. Etter bålkaffe og lunsj går man så tilbake til Barbogen. Turen er rundt 5 km og har knappe 100 meter stigning.  

DAG 3 | HUSFJELLET LITJEBRUSET STOREBRUSET NONSHAUGEN 11 KM  

Etter frokost møter vi guiden som gjennomgår dagens tur. Deretter båttur over til Skaland (20 min). Turen starter ved den historiske Berg Kirke. Kirken hvor den første kvinnelige presten ble ordinert i Norge. Så går vi igjennom Sommerdalen og opp på Husfjellet, 625 moh. Denne turen er kjent som Dronningruta. På returen fra Husfjellettar vi av østover og følger fjellrekkene Litjebruset 520 moh, Storebruset 560 moh, og tilslutt Nonshaugen 460 moh. Fra Nonshaugen skrår vi ned mot et gruveanlegg før vi tar av mot en sti som leder til Berg kirke. Turen er 11 km, og vi anser den som nokså anstrengende. 

For de som ønsker en litt enklere tur kan man returnere ned fra Husfjellet samme veien som man gikk opp, altså Dronningruta.

DAG 4 | KONGEPORTEN 18 KM | HESTEN SEGLA 8 KM

Etter frokost møter vi dagens guide som vil gjennomgå den lengste turen på dette oppholdet. Den starter med busstur til fiskeværet Fjordgård (45 min). Fra Fjordgård går man korteste veien opp til ryggen mellom Hesten og Stavelitippen. Her vil man se hvorfor Segla er et slikt majestetisk fjell. Herfra ser man også dagens mål Instekongen, 735 moh. På turen opp til toppen av Instekongen passerer man den karakteristiske fjellformasjonen Kongeporten. For å komme seg bort til Kongeporten må man forsere  Korkedalen. Derretter går ruta opp mot Svarvasstinden og kommer inn på nordsiden av Instekongen, og herfra kommer man seg på Kongeporten. Det er en fantastisk utsikt på Instekongen – Storishavet, fiskeværene Senjahopen, Mefjordvær og idylliske Husøy, samt hele fjellrekka som kalles Kongene – og det er ikke uten grunn. 

Etter en god rast ved Kongeporten følger man samme veien tilbake. Nå er det blitt nokså sent på dagen, men for de som ønsker det er det nok tid til et avkjølende bad i vannet i Korkedalen. Turen avsluttes med en siste stigningen opp mot Hesten, og ned til bygda Fjordgård.

For de som ønsker en litt letter tur tar man normalruta opp til Hesten. På returen følger vi eggen mot Segla. Utsikten herfra er antagelig det mest kjente fotomotivet fra Senja på Instagram. Turen dreier så ned mot Fjordgård og følger en grusvei sørover mot Samfunnshuset i Fjordgård. Derfra følger man normalruten opp på Segla. Luftig og spennende tur, men helt trygt. Totalt er denne turen 8 km. 

Så er det busstur tilbake til Hamn hvor man kan unne seg litt jacuzzi og badstu. Kanskje man tar utfordringen fra guiden….

DAG 5 | VALGFRI

Denne dagen er valgfri, men vi anbefaler en guidet båttur ut til Bergsøyene. Et vernet øyområde med mye krigshistorie. 

Enkel lunsj før avgang til flyplass.

 

Extra: Gathering in «Fyrløkta» after dinner

Arctic Hike Senja

Opplev Senja på sitt beste

Daniel Kordan
Senja beach
Segla senja iconic mountain in northern norway